Het extra aflossen van uw hypotheek lijkt misschien een goede investering, maar kent u wel de nadelen? Door de ineenstorting van de huizenmarkt in 2013 werden steeds meer koophuizen minder waard, waardoor deze niet meer konden worden verkocht voor een bedrag om de hypotheek af te lossen. Om dit probleem op te lossen ging men extra af lossen om de verkoopbaarheid van huizen te laten toenemen. In het eerste opzicht is en was dit de juiste oplossing, maar ook hieraan kleven sommige nadelen.
U blijft betalen
Door de manier van ‘extra aflossen’ kan u de maandelijkse kosten eens flink laten dalen. Maar al dit geld, wat u in uw huis steekt krijgt u hoogstwaarschijnlijk niet meer terug bij de verkoop. Het geld is namelijk in het bezit van de bank waar u de hypotheek heeft afgelost. Door een zogenoemde ‘bijleenregeling’ moet u het bedrag, wat u heeft verkregen bij de verkoop van uw huis weer opnieuw investeren. Als u dit niet doet heeft u niet meer het voordeel om uw hypotheekrente af te trekken van het belastbaar inkomen.
Soort hypotheekvorm
Ook is het per hypotheekvorm verschillend als het gaat om extra aflossen. Wanneer we het bijvoorbeeld hebben over een spaarhypotheek, dan wordt de schuld dus pas afgelost op een afgesproken eind datum. Door middel van het extra aflossen kan de uitkering (spaargedeelte) hoger zijn dan de desbetreffende schuld, waardoor de belasting u eigenlijk extra aanslaat. In dit geval is het aan te raden om geld te steken in een kapitaalverzekering.
Geef uw spaargeld een boost
Omdat nu de spaarrente erg laag is lijkt het misschien verstandig om te gaan beleggen in uw eigen huis. Zoals eerder gezegd is het investeerde bedrag lastig tot niet terug te vorderen. Wanneer u bijvoorbeeld geld nodig heeft voor een nieuwe auto, dan zal u dit wellicht niet hebben. Het is dus verstandig om extra te gaan aflossen als u het geld er ook daadwerkelijk beschikbaar hebt.