Nieuw huis, maar te weinig kamers? Geen paniek!

Het is natuurlijk niet altijd nodig om direct een vakman in huis te halen. Kijk, bij een lekkage is het natuurlijk altijd aan te raden om een loodgieter te regelen, maar kijk voor andere klussen ook of je het zelf kan. In een nieuw huis zijn de kamers soms niet zoals je het voor ogen hebt. Je hebt een kamer extra nodig, of misschien is er wel een kamer te groot.

Een klus die de laatste tijd veel zelf wordt gedaan is het plaatsen van een binnenwand. Een binnenwand kan je zien als een muur die van een grote kamer, twee kleine kamers maakt. Is er bijvoorbeeld een kleine op komst? Dan kan het plaatsen van zo’n wand zomaar dé oplossing zijn. 

Waar moet ik aan denken?

Er zijn een aantal zaken die je kort moet sluiten voordat je aan de gang gaat. Om te beginnen is het essentieel dat je het, voor jou, juiste materiaal kiest. Voor binnenwanden heb je drie reële opties. Je kan een wand maken met gipsplaten, deze zijn brandwerend en gemakkelijk te plaatsen. Een tweede mogelijkheid is het gebruik van gipsvezelplaten, die zijn redelijk stabiel, stootvast en geluidsisolerend. De laatste optie is het gebruik van multiplex, dat bestaat uit meerdere lagen fineer dat op elkaar gelijmd is. Dit is ook een prima optie om een scheidingswand te plaatsen.

Het materiaal hangt af van de plek waar de wand komt. Wordt de wand geplaatst om een kinderkamer te maken, gebruik dan gipsvezelplaten. Deze zijn namelijk geluidswerend.

Wat moet je doen?

Als we afgaan op het plaatsen van een wand met gipsplaten, begin dan met het aftekenen van waar de wand moet komen te staan. Doe dit op de vloer, de muur en op het plafond. Als dit klaar is kan je de balken gaan plaatsen, doe dit natuurlijk wel waterpas. Zorg ook voor horizontale en verticale balken in het rachelwerk. Hier moet je de gipsplaten op bevestigen. Sla de spijkers er schuin in.

Bij het plaatsen van de gipsplaten moet je kant voor kant doen. Snij de platen af langs een liniaal en breek ze op de snijlijn. Gebruik gipsschroeven met een maximale afstand van 25cm op de platen vast te zetten. Als de hele wand af is kan je de gaten opvullen met vulmiddel er werk dit netjes af. Om het helemaal compleet te maken kan je natuurlijk nog de muur verven of behangen.

Als je deze stappen hebt gevolgd, kan het zomaar zijn dat je nu een nieuwe wand hebt. Gefeliciteerd! Lukt het niet zelf, regel dan een vakman op zoofy.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *